Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z piekarnika -nóżki i pierś kurczaka pieczone z warzywami. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku.
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 112
Smaki Grecji!
Odsłon: 140
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 452
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 112
Smaki Grecji!
Odsłon: 140
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 452
Składniki
W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, zioła prowansalskie i pokrojony w plasterki czosnek). W 1/2 tak przyrządzonej marynaty zanurzamy mięso. Marynujemy je najmniej pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Mięso z kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, mniejsze zostawiamy w całości, większe przekrawamy na połówki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cząstki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki. Dymki zostawiamy w całości. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa. Polewamy je pozostałą marynatą. Mieszamy.
Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka i kawałki masła. Przykrywamy szczelnie wszystko folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po pół godzinie odkrywamy całość, polewamy mięso wytworzonym sosem i dopiekamy do zrumienienia mięsa i miękkich ziemniaków. U nas trwało to 40 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso możemy dopiekać je jeszcze kilka minut. Kurczak pieczony w warzywach gotowy!