Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z piekarnika -nóżki i pierś kurczaka pieczone z warzywami. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19783
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 462
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6826
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242368
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19783
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 462
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 432
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6826
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242368
Składniki
W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, zioła prowansalskie i pokrojony w plasterki czosnek). W 1/2 tak przyrządzonej marynaty zanurzamy mięso. Marynujemy je najmniej pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Mięso z kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, mniejsze zostawiamy w całości, większe przekrawamy na połówki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cząstki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki. Dymki zostawiamy w całości. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa. Polewamy je pozostałą marynatą. Mieszamy.
Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka i kawałki masła. Przykrywamy szczelnie wszystko folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po pół godzinie odkrywamy całość, polewamy mięso wytworzonym sosem i dopiekamy do zrumienienia mięsa i miękkich ziemniaków. U nas trwało to 40 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso możemy dopiekać je jeszcze kilka minut. Kurczak pieczony w warzywach gotowy!