Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyrządzenie tego kurczaka nie wymaga specjalnych umiejętności, ot wystarczy umieć rozpuścić masło, rozdzielić czosnek i wlać wino. Kurczak sam się piecze - bez polewania - przez 1,5h i jest gotowy! :)
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2316
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3450
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4152
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73937
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 565
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2316
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3450
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4152
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73937
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 565
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik to temp. 200°C. Ucinamy kurczakowi szyję (może przydać się na rosół :)) Dwie główki czosnku rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy! Pozostałe 3 główki kroimy na pół. Kurczaka dokładnie smarujemy roztopionym masłem, obsypujemy solą i pieprzem. Ząbki z dwóch główek czosnku wraz z tymiankiem wkładamy do środka kurczaka. Związujemy ptakowi sznurkiem nogi oraz skrzydełka. Na dnie brytfanki układamy liście laurowe, kładziemy na nich kurczaka, obok przekrojone na pół główki czosnku oraz trochę tymianku. Całość zalewamy winem.
Pieczemy ok. 1,5 godziny. Następnie dzielimy kurczaka na porcje. Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.