Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki kurczaka pieczone z warzywami i sosem słodko - kwaśnym w rękawie foliowym. Szybki i smaczny obiad z małym nakładem pracy.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 822
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 822
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Do dużej prostokątnej blachy do pieczenia włożyłam rękaw foliowy. Związałam go z jednej strony, drugą pozostawiłam otwartą. Kawałki kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek przyprawiłam solą i przyprawą gyros, a następnie ułożyłam je obok siebie w rękawie do pieczenia. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki. Paprykę czerwoną pokroiłam w kostkę. Fasolkę szparagową wyjęłam z zamrażalki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Wszystkie warzywa umieściłam w jednej misce i wymieszałam. Taką mieszanką warzywną obsypałam kawałki kurczaka, starając się rozłożyć je dość równomiernie i raczej wokół kurczaka niż na nim. Na koniec łyżką w kilku miejscach polałam warzywa i kurczaka sosem słodko - kwaśnym. Rękaw zamknęłam z drugiej strony. Blachę wstawiłam do piekarnika. Kurczaka piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia, tak ok. 15-20 minut, można rozciąć rękaw, żeby lepiej przypiekła się skórka na kurczaku. Kawałki kurczaka podałam na gorąco. Najlepiej pasuje do nich ryż, który polewamy powstałym podczas pieczenia sosem z warzywami.