Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy po raz pierwszy jadlam to danie w Kapsztadzie (wersja ta uchodzi za kapsztadzka) zastanawialm sie, czym sie ono rózni od tradycyjnego hinduskiego curry z owocami i mlekiem kokosowym. Jego tajemnica jest przyprawa garam masala, która dodaje tej potrawie z kurczaka, mango i mleka kokosowego specyficznego smaku.
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2152
Królowa grilla :)
Odsłon: 1375
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 225
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2152
Królowa grilla :)
Odsłon: 1375
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 225
Składniki
Jak wspomnialam na wstepie, specyficznego smaku dodaje potrawie mieszanka przypraw znana pod nazwa garam masala. Mozna ja kupic juz gotowa, ale jest ona o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jesli przyrzadzimy ja sami. Przepis na wlasa mieszanke podalam w mojej ostaniej poradzie. https://smaker.pl/artykul-garam-masala,160619,konhambos.html Warto ja zrobic samemu, gdyz ma róznorodne zastosowanie w kuchni a poza tym przechowuje sie w szczelnie zamknietym sloiczku nawet kilka miesiecy.
Filety drobno kroimy, mango obieramy i kroimy na kawalki, dymke kroimy na spore kawalki ( ok. 2 cm) Imbir, czosnek i chili drobno siekamy, wszystkie przyprawy krótko podsmazamy na oliwie z oliwek, dodajemy kawalki fileta, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy dymke i po 2-3 minutach zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i dusimy na malym ogniu 10-15 minut, nastepnie dodajemy mango i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i 3 lyzeczkami chutney.
Podajemy z ryzem.