Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
latwe do wykonania, stosunkowo niedrogie
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Składniki
Gotujemy ryz w odpowiedniej ilosci wody, zeby nie zrobila nam sie tzw "klucha". Ryz powinien byc lekko twardawy ale nie surowy :)
W czasie jak gotuje sie ryz kroimy piersi kurczaka w kostki o wymiarach mniej wiecej 1,5x1,5cm (zeby latwo bylo je pogryzc :), wkladamy do miski i przyprawiamy. Mieszamy (ja reka :) zeby wszystkie kawalki oblepily sie w przyprawach. Wrzucamy na rozgrzana patelnie skropiona niezbyt obficie olejem i smazymy.
Na osobnej patelni, rowniez rozgrzanej i z olejem, rozmrazamy warzywa ale nie rozgotowujemy, wtedy robi sie papka. Przyprawiamy sola i pieprzem wg uznania. Jak warzywa sa juz miekkie dodajemy je do ryzu i wszystko dokladnie mieszamy.
Do podsmazonego kurczaka dodajemy fix rozrobiony w wodzie wg przepisu na opakowaniu (jezeli uzywamy 2 opakowan fixu pamietajmy ze trzeba dodac wiecej wody). Ja do rozrobionego w wodzie fixu czasem dodaje czosnek w granulkach i jeszcze odrobine go przyprawiam pieprzem i sola. Gotujemy rowniez wg przepisu na opakowaniu. Fix powinien zgestniec i zrobic sie taki fajny sosik.
Ukladamy ryz z warzywani na duzym talezu, na srodek wlewamy kurczakowy sosik i jak ktos lubi, posypujemy startym zoltym serem.
P.S. Zamiast ryzu mozna uzyc np. makaronu ryzowego.