Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5
Dodano: 28.11.2009
Odsłon: 2247
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Gotujemy ryz w odpowiedniej ilosci wody, zeby nie zrobila nam sie tzw "klucha". Ryz powinien byc lekko twardawy ale nie surowy :)
W czasie jak gotuje sie ryz kroimy piersi kurczaka w kostki o wymiarach mniej wiecej 1,5x1,5cm (zeby latwo bylo je pogryzc :), wkladamy do miski i przyprawiamy. Mieszamy (ja reka :) zeby wszystkie kawalki oblepily sie w przyprawach. Wrzucamy na rozgrzana patelnie skropiona niezbyt obficie olejem i smazymy.
Na osobnej patelni, rowniez rozgrzanej i z olejem, rozmrazamy warzywa ale nie rozgotowujemy, wtedy robi sie papka. Przyprawiamy sola i pieprzem wg uznania. Jak warzywa sa juz miekkie dodajemy je do ryzu i wszystko dokladnie mieszamy.
Do podsmazonego kurczaka dodajemy fix rozrobiony w wodzie wg przepisu na opakowaniu (jezeli uzywamy 2 opakowan fixu pamietajmy ze trzeba dodac wiecej wody). Ja do rozrobionego w wodzie fixu czasem dodaje czosnek w granulkach i jeszcze odrobine go przyprawiam pieprzem i sola. Gotujemy rowniez wg przepisu na opakowaniu. Fix powinien zgestniec i zrobic sie taki fajny sosik.
Ukladamy ryz z warzywani na duzym talezu, na srodek wlewamy kurczakowy sosik i jak ktos lubi, posypujemy startym zoltym serem.
P.S. Zamiast ryzu mozna uzyc np. makaronu ryzowego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

agatkamik 29 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
No ale na szczescie nie bede miala okazji podawac tego dania Chinczykom, wiec nie zagoszcze z tego powodu w zadnym obozie pracy :) Smacznego!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 28 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Łał... kurczak po chińsku zrobiony z fixa i przyprawy do gyrosa. Gdybyś podała to danie jakiemuś chińczykowi, uznałby cię za wroga narodu i zaciągnąłby cię do obozu pracy na dożywocie.0 Kto głosował? | Odpowiedz