Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak po chińsku z warzywami

kurczak po chińsku z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 414

Dodano:

Odsłon: 784

Paski z piersi kurczaka smażone z mieszanką warzyw chińskich z sosem sojowym i przyprawą 5 smaków. Danie idealne do ryżu lub makaronu chińskiego oraz surówki z kapusty białej po chińsku.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka ok. 0,5-0,8 kg
  • sól
  • duża paczka mrożonych warzyw chińskich 750 gramów
  • 1 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
  • ok. 0,5 -1 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • szczypiorek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kurczak po chińsku z warzywami

Przygotowanie

  1. posolone warzywa podsmażamy na patelni, dodajemy ok. 0,5 szkl wody i dusimy do miękkości

  2. mięso oczyszczamy z błonek i tłuszczu
    kroimy w cienkie paski i delikatnie solimy (nie za dużo soli)
    na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i lekko obsmażamy z każdej strony

  3. do 0,5 szkl wody dodajemy sos sojowy, mieszamy
    wodę z sosem dodajemy do podsmażonego mięsa mieszając aż ładnie zmieni kolor i lekko odparuje

  4. dodajemy przyprawę 5 smaków i mieszamy
    dodajemy podsmażone warzywa, całość mieszamy
    każdą porcję dekorujemy zielonym szczypiorkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń