Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po gruzińsku

Kurczak po gruzińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 13

Smaczny pomysł na "Kurczak po gruzińsku"

Składniki

  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 niewielki sprawiony kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 5 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka nitek szafranu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • czarne oliwki
  • dymki oraz plasterki cytryny do dekoracji. Przygotowanie: 60 min; Porcja: 440 kcal; Cena porcji: 4
  • 55 zł
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak po gruzińsku

Przygotowanie

  1. Tuszkę opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Potem podziel na porcje. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim kurczaka. Przełóż do garnka. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na kawałki pomidory.

  2. Kurczaka zalej sosem pomidorowym. Dołóż wszystkie przyprawy. Duś na małym płomieniu do miękkości. Danie udekoruj oliwkami, dymkami i plasterkami cytryny.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń