Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 687 Ocena: 13193

Dodano:

Odsłon: 193

Wypróbowałam przepis na kurczaka w sosie mole. Tradycyjny sos mole pochodzi z Meksyku i przygotowywany jest w każdym rejonie tego kraju w nieco inny. Ten przepis znam od 1998 roku i najlepiej smakuje z ryżem.

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 -3 łyżki oleju
  • SOS MOLE : 1 papryczka chili
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka masła
  • migdały 30 g + kilka do dekoracji
  • rodzynki 25 g
  • sezam 1 łyżeczka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • gorzka czekolada 70 g
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak po meksykańsku

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w plastry 1-1,5 cm, zrumienić na oleju i przełożyć na talerz.
    Sos.
    Papryczkę chili oczyścić z nasion, pokroić na kawałki i zalać 1/2 szklanki wrzącego bulionu i pozostawić na 20 minut.
    Cebulę i czosnek obrać lekko posiekać.
    Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasienia a miąższ pokroić w kostkę.
    Migdały sparzyć, obrać za skórki, pokroić na trzy.
    Rodzynki sparzyć i osączyć.
    Papryczkę z bulionem, cebulę, czosnek, większość rodzynek, sezam, migdały, pomidor, bułkę tartą, przyprawę, zmiksować na gładką masę.
    Całość przełożyć na patelnię dodać masło, resztę bulionu, cząstki czekolady i dusić do rozpuszczenia się czekolady.

  2. Mięso włożyć do sosu czekoladowego i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20-25 minut.
    Warto kilka razy przemieszać.
    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń