Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po myśliwsku, to danie, które znane jest również jako Pollo alla cacciatora i jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Historia tej potrawy sięga kilku wieków wstecz. Co ciekawe, wielu Włochów zaznacza, że istnieją różne warianty tej potrawy, zależnie od rejonu, ale to, co charakteryzuje tego kurczaka, to zawsze proste i aromatyczne składniki. Jest to kreatywne danie, które pozwoli zaskoczyć waszych bliskich na najbliższym obiedzie. Ten sposób na udka z kurczaka jest obłędnie przepyszny, soczysty, bogaty w słodki, pomidorowy i ziołowy smak, ale zrównoważony pikanterią. To kwintesencja włoskiej kuchni, która potrzebuje niewielu składników, aby być daniem przede wszystkim zdrowym, a wyglądem przypominać danie restauracyjne. Nie potrzeba tu żadnych panierek, dodatkowych sztucznych smaków, mąki czy zabielaczy. Prostota tego dania jest kluczem do pysznego obiadu. Smacznego!
patelnia, deska do krojenia, nóż
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 815
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 151
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 108
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 81
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 815
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 151
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 108
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 81
Składniki
Zaczynamy od nalania na większą patelnię oliwy z oliwek. Jeżeli nie masz akurat oliwy, użyj oleju, który też dobrze zastąpi oliwę. Do oliwy wrzuć cały (obrany) ząbek czosnku. Na początku czosnek smaż na średnim ogniu.
Pokrój cebulę w drobną kosteczkę i to samo zrób z jedną większą marchewką. Weź łodyżkę selera, wykrój końcówkę po obu stronach łodyżki i pokrój na kosteczkę. Dołóż składniki na patelnię. Gdy temperatura na patelni zacznie się zwiększać, odłóż ząbek czosnku. Smaż następne 2-3 minuty, aż do zeszklenia się cebulki.
Układamy na patelni udka z kurczaka. Smaż przez kolejne 2 minuty. Przewróć kurczaka, który już się nieco spiekł. Dodaj dwa rodzaje oliwek. Doprawiaj już kurczaka solą i pieprzem oraz dodaj płatki chili lub całe chili. Dodaj łyżeczkę rozmarynu. Cały czas pilnuj, aby warzywa na patelni się zbyt nie spiekły. Jeżeli chcesz, aby ten etap był łatwiejszy, możesz upiec osobno udka z kurczaka i dopiero później połączyć resztę składników.
Obracaj kurczaka z każdej strony, aż do osiągnięcia chrupkiego efektu na skórce i soczystości kurczaka. Następnie dolej 120 ml białego wina (może być również czerwone), i daj chwilę czasu kurczakowi, aby odparował z niego alkohol. Gdy nie będzie już wyczuwalna nuta alkoholu, dodaj na patelnię kapary (opcjonalnie).
Gdy odparował alkohol, dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około godziny. Nadzoruj czy kurczak ma odpowiednią ilość sosu pomidorowego i czy nie odparował. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gdy kurczak będzie już gotowy, dodaj listki bazylii i przełóż na talerz. Kurczaka po myśliwsku podawaj z puree, makaronem lub tak jak z chrupką kromką wiejskiego chleba. Smacznego!