Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po portugalsku

Kurczak po portugalsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47365

Dodano:

Odsłon: 2402

Kolejna propozycja na danie rodem z Portugalii. Soczyste danie jednogarnkowe na pewno Wam się spodoba. Zamiast Madery, można użyć Porto.

Składniki

  • 500 g podudzi z kurczaka (bez skóry)
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml Madery
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 150 g krojonych pomidorów z puszki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki zielonych oliwek
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz.
    Olej zlewamy, wlewamy maderę, czerwone wino, zagotowujemy, dokładnie mieszamy z pomidorami, sokiem, ziemniakami ( pokrojone na większe kawałki) i fasolką, ponownie doprowadzamy do wrzenia.
    Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy zielone oliwki.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń