Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak po prowansalsku"
Składniki
Cukinie oczyść, umyj, potnij w grube półplasterki. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Cytryny sparz, wytrzyj, jedną ponakłuwaj w kilku miejscach, a drugą pokrój w plasterki.
Ząbki czosnku obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Rozmaryn opłucz, osusz, jedną gałązkę odłóż, a od reszty gałązek poodrywaj igiełki i grubo je posiekaj.
Tuszkę kurczaka dokładnie umyj, osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę rozmarynu i całą cytrynę. Nogi zwiąż mocną nitką.
Kurczaka ułóż w brytfance posmarowanej olejem. Resztą oleju posmaruj kurczaka. Obłóż warzywami oraz plasterkami cytryny. Posyp posiekanym rozmarynem. Podlej odrobiną wrzątku (ew. bulionu drobiowego).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz przez 75 minut. Pod koniec pieczenia naczynie przykryj kawałkiem folii aluminiowej, żeby plasterki cytryny i warzywa się nie przypaliły.Źródło: Naj