Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak po prowansalsku"
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 227
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 340
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2498
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 227
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 340
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2498
Składniki
Cukinie oczyść, umyj, potnij w grube półplasterki. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Cytryny sparz, wytrzyj, jedną ponakłuwaj w kilku miejscach, a drugą pokrój w plasterki.
Ząbki czosnku obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Rozmaryn opłucz, osusz, jedną gałązkę odłóż, a od reszty gałązek poodrywaj igiełki i grubo je posiekaj.
Tuszkę kurczaka dokładnie umyj, osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę rozmarynu i całą cytrynę. Nogi zwiąż mocną nitką.
Kurczaka ułóż w brytfance posmarowanej olejem. Resztą oleju posmaruj kurczaka. Obłóż warzywami oraz plasterkami cytryny. Posyp posiekanym rozmarynem. Podlej odrobiną wrzątku (ew. bulionu drobiowego).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz przez 75 minut. Pod koniec pieczenia naczynie przykryj kawałkiem folii aluminiowej, żeby plasterki cytryny i warzywa się nie przypaliły.Źródło: Naj