Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po toskańsku to szybkie i proste w przygotowaniu danie. To smażone na złoty kolor piersi z kurczaka wykończone kremowym i aromatycznym sosem. Dodatek szpinaku i pomidorów nadają potrawie ciekawego smaku i konsystencji. Całość jest idealnym daniem dla osób pracujących, a także w przypadku niespodziewanych gości.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13668
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1181
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13668
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1181
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą z piersi przekrój poziomo na pół. Kawałki umieść między warstwami folii spożywczej i rozbij je lekko młotkiem na grubość ok. 1 cm. Dopraw mięso z każdej strony połową wszystkich przypraw.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż kurczaka na złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej trzecią łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty. Dołóż posiekany czosnek oraz pokrojone w małe kawałki pomidory. Gotuj przez kolejną minutę.
Na patelnię włóż szpinak i gotuj do zwiędnięcia przez 1-2 minuty. Wlej śmietanę i dodaj parmezan oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj i gotuj przez 1 minutę, zeskrobując zrumienione kawałki z brzegów patelni.
W sosie umieść podsmażonego wcześniej kurczaka i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-6 minut. Kurczaka po toskańsku zdejmij z patelni i natychmiast podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.