Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po toskańsku to pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe, które składa się na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Całość uzupełnia świeży szpinak, lekko podduszony, ale w dalszym ciągu pięknie zielony. To idealnie zbilansowana potrawa, która sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, szczególnie w domach osób zapracowanych i zabieganych.
Włoska kuchnia charakteryzuje się prostotą przygotowania, niewielką ilością składników, ale też wysokiej jakości produktami, które należy połączyć w odpowiedni sposób. Dzięki temu jest to szybkie danie obiadowe, które z powodzeniem możesz też przygotować na 2-3 dni, oszczędzając czas i pieniądze. Ten łatwy obiad możesz podać nawet osobom na diecie redukcyjnej czy sportowej. Kurczak dostarcza sporej ilości białka budującego mięśnie, a świeży szpinak jest pełny witamin i minerałów wspierających ogólne funkcjonowanie organizmu. Całość łączy ze sobą kremowy sos ze śmietanki.
Do tego dania tradycyjnie wykorzystuje się piersi kurczaka, w całości lub pokrojonej, ale z powodzeniem możesz też wykorzystać udka czy pałki. Kluczem do uzyskania prawdziwie włoskiego smaku jest wykorzystanie dużej ilości przypraw w odpowiednich proporcjach. Nie może więc zabraknąć soli, pieprzu, oregano, czy ząbków czosnku. By mięso było jeszcze bardziej aromatyczne, marynuj je przez co najmniej 30 minut, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by kawałki kurczaka spędziły w lodówce całą noc. Piersi nie musisz rozbijać, ale zmiękczy to mięso i sprawi, że przyprawy lepiej w nie wnikną. Następnie rozgrzej oliwę i smaż kurczaka do ładnego zrumienienia. Dodaj posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek.
Nieodzownym elementem soczystego kurczaka jest aksamitny i kremowy sos śmietanowo-serowy. Do jego przygotowania koniecznie użyj parmezanu, grana padano lub innych twardych serów dojrzewających stosowanych w kuchni włoskiej. Możesz urozmaicić go również, dodając ser mascarpone, który nada delikatnej słodyczy. Podsmażony filet kurczaka będzie wówczas niesamowicie wilgotny, aromatyczny i soczysty. W klasycznej wersji tego przepisu zaleca się dolać także bulion warzywny i białe wino, ale w tej postaci danie raczej może być podawane wyłącznie dorosłym.
Możesz wybrać suszone pomidory suche, w torebce lub ze słoika, w oleju. W takim wypadku wyjmij z zalewy suszone pomidory i pozwól im lekko odcieknąć przed podaniem do kurczaka. Ciekawym rozwiązaniem jest zamiast zwykłego tłuszczu, by dodać łyżkę oleju właśnie ze słoika i smażyć na niej całe danie. Dzięki temu słoneczny smak pomidorów przeniknie zarówno do mięsa, jak i do sosu, tworząc niesamowity efekt.
Kurczak po toskańsku musi być koniecznie podawany z dodatkiem kilku produktów. Dodaj suszone pomidory oraz 150 g szpinaku baby, które orzeźwiają danie i przełamują smak sosu śmietanowego. Idealnie też pasują do soczystego kurczaka. Czas przygotowania samego sosu to kilkanaście minut, a cały obiad przyrządzisz w mniej niż godzinę, co jest cechą charakterystyczną dań włoskich. Całość możesz posypać dodatkową porcją parmezanu, który powinien ładnie stopić się przed podaniem.
Gotowego kurczaka podawać należy od razu po przyrządzeniu, na ciepło, najlepiej z ulubionym dodatkiem skrobiowym. Dobrze sprawdzi się tu makaron tagliatelle czy penne, ale i ryż czy nawet purée ziemniaczane. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki lub liście oregano. Jeśli chcesz przyrządzić kurczaka ze szpinakiem na dwa dni, resztki przechowuj w lodówce i odgrzewaj w piekarniku pod przykryciem lub na patelni z dodatkiem łyżki oliwy.
Takie danie jednogarnkowe będzie uwielbiane przez całą twoją rodzinę. Jest aromatyczne, smaczne i zdrowe, dostarcza białka, węglowodanów i tłuszczów nienasyconych w odpowiednich proporcjach. Przywodzi na myśl słoneczne i ciepłe rejony świata, gdzie warzywa są soczyste i dojrzałe. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 293
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6691
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241368
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2426
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 414
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 293
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6691
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241368
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2426
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 414
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą z piersi przekrój poziomo na pół. Kawałki umieść między warstwami folii spożywczej i rozbij je lekko młotkiem na grubość ok. 1 cm. Dopraw mięso z każdej strony połową wszystkich przypraw.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż kurczaka na złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej trzecią łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty. Dołóż posiekany czosnek oraz pokrojone w małe kawałki pomidory. Gotuj przez kolejną minutę.
Na patelnię włóż szpinak i gotuj do zwiędnięcia przez 1-2 minuty. Wlej śmietanę i dodaj parmezan oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj i gotuj przez 1 minutę, zeskrobując zrumienione kawałki z brzegów patelni.
W sosie umieść podsmażonego wcześniej kurczaka i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-6 minut. Kurczaka po toskańsku zdejmij z patelni i natychmiast podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.