Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu kurczak po wietnamsku:)
Patelnia wok
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 29
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 124
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 77
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 149
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 29
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 124
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 77
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 149
Składniki
Udko kroję w kostkę i mieszam w misce z curry, ostrą i słodką papryką, czosnkiem oraz oliwą z oliwek. W małym rondelku zaczynam też gotować wodę na makaron.
Na rozgrzaną patelnię wok na małym ogniu wsypuję cukier i czekam, aż zrobi się karmel.
Na karmel wrzucamy kurczaka i smażymy 1 minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Po minucie zwiększamy ogień na duży i smażymy kurczaka na dużym ogniu 4-5 minut często mieszając.
Do kurczaka dodajemy sos sojowy i chwilę smażymy, aż sos trochę odparuje, a następnie zmniejszamy ogień na średni i dusimy kurczaka pod przykryciem około 4 minut. W tym czasie też do gotującej się wody dodajemy 1/3 łyżeczki soli i 1 porcję makaronu Mie. Makaron gotujemy około 5 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Do kurczaka dodajemy posiekaną w piórka cebulę i smażymy 1 minutę czasem mieszając. Makaron odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Zwiększamy ogień na duży i smażymy przez 1 minutę na dużym ogniu. Możemy opcjonalnie doprawić solą i pieprzem. Wykładamy danie na talerz i jemy. Smacznego!