Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu kurczak po wietnamsku:)
Patelnia wok
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 57
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 666
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1689
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 366
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 57
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 666
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1689
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 366
Składniki
Udko kroję w kostkę i mieszam w misce z curry, ostrą i słodką papryką, czosnkiem oraz oliwą z oliwek. W małym rondelku zaczynam też gotować wodę na makaron.
Na rozgrzaną patelnię wok na małym ogniu wsypuję cukier i czekam, aż zrobi się karmel.
Na karmel wrzucamy kurczaka i smażymy 1 minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Po minucie zwiększamy ogień na duży i smażymy kurczaka na dużym ogniu 4-5 minut często mieszając.
Do kurczaka dodajemy sos sojowy i chwilę smażymy, aż sos trochę odparuje, a następnie zmniejszamy ogień na średni i dusimy kurczaka pod przykryciem około 4 minut. W tym czasie też do gotującej się wody dodajemy 1/3 łyżeczki soli i 1 porcję makaronu Mie. Makaron gotujemy około 5 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Do kurczaka dodajemy posiekaną w piórka cebulę i smażymy 1 minutę czasem mieszając. Makaron odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Zwiększamy ogień na duży i smażymy przez 1 minutę na dużym ogniu. Możemy opcjonalnie doprawić solą i pieprzem. Wykładamy danie na talerz i jemy. Smacznego!