Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu kurczak po wietnamsku:)
Patelnia wok
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5742
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7272
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5742
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7272
Składniki
Udko kroję w kostkę i mieszam w misce z curry, ostrą i słodką papryką, czosnkiem oraz oliwą z oliwek. W małym rondelku zaczynam też gotować wodę na makaron.
Na rozgrzaną patelnię wok na małym ogniu wsypuję cukier i czekam, aż zrobi się karmel.
Na karmel wrzucamy kurczaka i smażymy 1 minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Po minucie zwiększamy ogień na duży i smażymy kurczaka na dużym ogniu 4-5 minut często mieszając.
Do kurczaka dodajemy sos sojowy i chwilę smażymy, aż sos trochę odparuje, a następnie zmniejszamy ogień na średni i dusimy kurczaka pod przykryciem około 4 minut. W tym czasie też do gotującej się wody dodajemy 1/3 łyżeczki soli i 1 porcję makaronu Mie. Makaron gotujemy około 5 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Do kurczaka dodajemy posiekaną w piórka cebulę i smażymy 1 minutę czasem mieszając. Makaron odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Zwiększamy ogień na duży i smażymy przez 1 minutę na dużym ogniu. Możemy opcjonalnie doprawić solą i pieprzem. Wykładamy danie na talerz i jemy. Smacznego!