Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pod pierzynką z pora i marchewki

Kurczak pod pierzynką z pora i marchewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10343

Dodano:

Odsłon: 6277

przepyszne danie z piersi kurczaka, mięso pozostaje soczyste, a marchewka smacznie chrupiąca :-) polecam

Składniki

  • pierś z kurczaka 1 podwójna
  • marchew 1,5 szt.
  • por (biała część) ok. 10-15 cm
  • czosnek 1 ząbek
  • majonez 4 łyżki
  • ketchup pikantny 4 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić niezbyt mocno tłuczkiem i obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
    Pora umyć i pokroić w cienkie półplasterki, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Czosnek drobno pokroić i wymieszać w miseczce z majonezem.
    Plastry mięsa posmarować ketchupem, na to ułozyć pora.

  2. W następnej kolejności przesmarować majonezem z dodatkiem czosnku i posypać startą marchewką. Piec w temp. 170 stopni ok. pol godz. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń