Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak słodko-kwaśny"
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 281
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 281
Składniki
Filety umyć, pokroić w cienkie paski. Zalewę z ananasa wymieszać z sherry, octem, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. W powstałej marynacie zanurzyć mięso. Wymieszać. Odstawić na 20 minut.
Cebulę pokroić w talarki. Podsmażyć w woku na połowie oleju. Dodać warzywa i ananasa. Smażyć razem około 5 minut, warzywa z patelni przełożyć do innego naczynia. Odstawić, ale trzymać w cieple. Kurczaka odcedzić (zalewę zachować).
W woku rozgrzać dobrze resztę oleju, wrzucić mięso, smażyć kilka minut na silnym ogniu ciągle mieszając. Do mięsa dodać podsmażone warzywa, razem smażyć 2-3 minuty.
Wymieszać marynatę z mąką kukurydzianą. Wlać do składników na patelni. Zagotować i smaż jeszcze kolejne 2-3 minuty.
Do tak przygotowanego kurczaka najlepiej podać ryż doprawiony sosem sojowym i czosnkiem. Jeśli jemy pałeczkami, ryż powinien być krótkoziarnisty i lekko klejący.Źródło: Twoje Imperium