Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak słodko-pikantny"
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 128
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 305
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 128
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 305
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Składniki
4 porcje • : 10 min • pieczenie: 30 min • 379 kcal/porcja • 6 zł/porcja
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go w dużej misce z miodem, imbirem i cukrem. Włóż do tej marynaty kurczaka, wymieszaj.
Bataty obierz i pokrój w duże cząstki. Paprykę pokrój w plasterki (jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, zostaw pestki). Cytrynę dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż udka kurczaka, na nich plasterki cytryny, a obok bataty. Skrop je po wierzchu resztką marynaty. Posyp pokrojoną papryką. Przypraw do smaku.
Wstaw do pieca na 30 minut (bataty i mięso powinny być miękkie).
Bataty z powodzeniem możesz zastąpić zwykłymi ziemniakami. Ale przed pieczeniem należy je podgotować (najlepiej w mundurkach).Źródło: Olivia