Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak teriyaki to danie kuchni japońskiej, które bardzo przypadło do gustu Polakom. Zamówisz je praktycznie w każdej restauracji sushi w naszym kraju. Nie tylko kurczak zresztą smakuje wyśmienicie w słodko-kwaśnym sosie. Można marynować w nim wołowinę, ryby, krewetki, tofu… Jak odtworzyć ulubiony smak w domowych warunkach? Możesz kupić gotowy sos teriyaki. Albo pokusić się o jego samodzielne przygotowanie. Oryginalny sos zawiera w składzie dość rzadko spotykane w Polsce produkty: shoyu, mirinu, sake… Zastąp je swojskimi odpowiednikami, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym!
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 268
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1108
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 268
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1108
Składniki
Oczyść mięso z kurczaka z błonek i kostek. Pokrój na niewielkie kawałki.
Wymieszaj na patelni sos sojowy, olej, sok z limonki i miód. Do płynnych składników dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starte na tarce kłącze imbiru. Podgrzej sos na wolnym ogniu.
Gdy sos zacznie gęstnieć po kilku minutach, włóż do niego kawałki kurczaka. Duś przez 5 minut na średnim ogniu. Obróć kawałki kurczaka na drugą stronę i duś przez kolejnych 5 minut.
Na osobnej, suchej patelni upraż sezam. Posiekaj źdźbła szczypiorku. Przed podaniem posyp kurczaka teriyaki sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z ryżem lub pieczywem.