Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Teryaki z ananasem

Kurczak Teryaki z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 946

Dodano:

Odsłon: 633

Szybkie danie na kolację lub obiad.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • listki sałaty
  • kilka krążków cebuli
  • kilka plasterków ogórka
  • 6 plasterków ananasa
  • sos Teryaki (patrz punkt 1)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki sproszkowanej wędzonej, sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 chlebki pita
  • opcjonalnie do podania: nasionka sezamu i posiekana kolendra
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od sosu Teryaki - możemy użyć kupny, ale możemy też przygotować sami. Składniki:

    - pół szklanki sosu sojowego
    - 2 łyżeczki octu ryżowego
    - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    - 1/4 szklanki brązowego cukru
    - 1 łyżeczka miodu
    - odrobina mileonego imbiru

    Wszystkie składniki mieszamy - podgrzewamy w rądelku na wolym ogniu ok. 1-2 minuty. Pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Obdsypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru ok.7 minut, lub do momentu aż będą miękkie w środku i upieczone.

  3. Na każdym chlebku pita układamy porcję sałaty 2 krążki ananasa, porcję kurczaka, cebuli. Polewamy odrobiną sosu Teryaki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń