Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Tikka Masala to propozycja przygotowania dania o niesamowitym i niepowtarzalnym indyjskim charakterze. Potrawa jest powszechnie znana na Wyspach Brytyjskich Podstawą jest tutaj zamarynowane w sosie jogurtowym mięso kurczaka, a dopełnieniem aromatyczny sos. Oryginalnie podaje się go z chlebkiem naan.
Składniki
Mięso myjemy i kroimy w paski. Mieszamy z jogurtem i przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, doprawiamy. Dodajemy mięso i chwilę razem smażymy. Dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i mleczko kokosowe oraz pomidory. Gotujemy ok. 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Podajemy z przygotowanym kurczakiem.