Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Tikka Masala to danie angielskie, choć inspirowane kuchnią indyjską. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie go wypróbować!
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1072
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 32
Przepis dnia
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 2052
Są leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką, trudno się im oprzeć.
Odsłon: 29
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1072
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 32
Przepis dnia
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 2052
Są leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką, trudno się im oprzeć.
Odsłon: 29
Składniki
Kurczaka pokroić w paski.
Wymieszać jogurt z przyprawami: garam masala, chili, kolendrą, solą i pieprzem. Marynatę jogurtową wymieszać z kurczakiem, odstawić na godzinę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać kmin rzymski, smażyć aż zacznie pachnieć, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, smażyć aż warzywa lekko zmiękną, dodać pasattę pomidorową, przyprawić kolendrą i kardamonem, dodać śmietankę kremówkę, wymieszać i gotować 5 minut aż sos lekko zgęstnieje.
Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach Celsjusza 20-25 minut. Następnie wymieszać z sosem i posypać kolendrą.
Podawać na ciepło z ryżem jaśminowym.