Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w cieście

Kurczak w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak w cieście"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Włóż ją do rondla z wrzącą wodą, gotuj ok. 5 min. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do środka włóż ugotowaną cytrynę. Otwór zepnij wykałaczką a nogi zwiąż bawełnianą nitką.

  2. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj 1 łyżeczki soli, wymieszaj. Stopniowo dodawaj 1 szklankę zimnej wody, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Podziel je na dwie części. Pierwszą cześć ciasta rozwałkuj na grubość ok. 7 mm, na środku rozłóż kurczaka. Przykryj go drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta, dokładnie zlep brzegi ciasta. Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.

  3. Wierzch ciasta posmaruj wodą. Piecz około 90 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Rada: W trakcie pieczenia ciasto wchłonie tłuszcz i aromat z kurczaka. Po upieczeniu wierzch ciasta podziel na mniejsze kawałki i podawaj jako dodatek do mięsa.

  4. 75 minut Porcja: 345 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń