Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na obiad miały być zwykłe pieczone udka... rano okazało się, że mam ochotę na kombinowanie ;) Kiedyś słyszałam o kurczaku marynowanym w coli, więc spontanicznie sięgnęłam po butelkę. Wyszło na prawdę smaczne danie.
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 64
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 576
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 64
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 576
Składniki
Z podanych składników przygotowujemy marynatę i dokładnie mieszamy. Udka dzielimy na dwie części, wkładamy do miski, zalewamy marynata i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny ( najlepiej na całą noc )
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy - marchewkę w grube ukośne plastry a cebulę w dość grube kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy na nim nasze udka z obu stron na złoto ( pozostałą w misce marynatę zachowujemy ).
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy mniej niż połowę pokrojonych warzyw, polewamy dwoma łyżkami pozostałej w misce marynaty. Teraz układamy na nich obsmażonego kurczaka, dodajemy resztę warzyw i marynaty. Potrząsamy naczyniem, by marynata równomiernie pokryła całe danie. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 - 35 minutach naczynie odkrywamy i zapiekamy jeszcze przez 15 minut .
Ja podałam to danie z gotowanymi, ugniecionymi ziemniakami polanymi powstałym sosem. Równie dobrze będzie smakowało z ryżem. Tak zamarynowanego kurczaka można też z powodzeniem grillować.