Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na obiad miały być zwykłe pieczone udka... rano okazało się, że mam ochotę na kombinowanie ;) Kiedyś słyszałam o kurczaku marynowanym w coli, więc spontanicznie sięgnęłam po butelkę. Wyszło na prawdę smaczne danie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112925
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 246
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 521
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 471
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 841
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112925
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 246
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 521
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 471
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 841
Składniki
Z podanych składników przygotowujemy marynatę i dokładnie mieszamy. Udka dzielimy na dwie części, wkładamy do miski, zalewamy marynata i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny ( najlepiej na całą noc )
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy - marchewkę w grube ukośne plastry a cebulę w dość grube kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy na nim nasze udka z obu stron na złoto ( pozostałą w misce marynatę zachowujemy ).
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy mniej niż połowę pokrojonych warzyw, polewamy dwoma łyżkami pozostałej w misce marynaty. Teraz układamy na nich obsmażonego kurczaka, dodajemy resztę warzyw i marynaty. Potrząsamy naczyniem, by marynata równomiernie pokryła całe danie. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 - 35 minutach naczynie odkrywamy i zapiekamy jeszcze przez 15 minut .
Ja podałam to danie z gotowanymi, ugniecionymi ziemniakami polanymi powstałym sosem. Równie dobrze będzie smakowało z ryżem. Tak zamarynowanego kurczaka można też z powodzeniem grillować.