Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w jabłkach

Kurczak w jabłkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3589

Dodano:

Odsłon: 211

Pyszne lekko pikantne udka z kurczaka smażone a następnie pieczone w piekarniku z dodatkiem jabłek.

Składniki

  • udka z kurczaka 6 szt
  • jabłka 6 szt
  • masło 3 łyżki
  • majeranek suszony 3 łyżki
  • sól czosnkowa 1 łyżeczka
  • słodka mielona papryka 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz mielony do smaku
  • śmietana do sosów 3 łyżki
  • kostka rosołowa1 szt
  • woda 1 szklanka
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka opłukujemy, osuszamy i nacieramy solą czosnkową, mieloną papryką, majerankiem i pieprzem, Odstawiamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, z dodatkiem łyżki oleju i obsmażamy udka na złoty kolor. W garnku roztapiamy resztę masła, na dnie układamy 5-6 kawałków jabłka i układamy obsmażone mięso a na nim pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Na koniec wlewamy kostkę bulionową wymieszaną z wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Dodajemy pokrojone jabłka oprószone majerankiem i papryką. Dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie a jabłka zaczną się lekko rozpadać.
    Mięso wyjmujemy na półmisek, dekorujemy kilkoma kawałkami jabłek a rozgotowane jabłka wraz z tłuszczem miksujemy na gładki sos. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń