Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne lekko pikantne udka z kurczaka smażone a następnie pieczone w piekarniku z dodatkiem jabłek.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11880
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16173
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5144
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11880
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16173
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5144
Składniki
Udka opłukujemy, osuszamy i nacieramy solą czosnkową, mieloną papryką, majerankiem i pieprzem, Odstawiamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, z dodatkiem łyżki oleju i obsmażamy udka na złoty kolor. W garnku roztapiamy resztę masła, na dnie układamy 5-6 kawałków jabłka i układamy obsmażone mięso a na nim pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Na koniec wlewamy kostkę bulionową wymieszaną z wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Dodajemy pokrojone jabłka oprószone majerankiem i papryką. Dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie a jabłka zaczną się lekko rozpadać. Mięso wyjmujemy na półmisek, dekorujemy kilkoma kawałkami jabłek a rozgotowane jabłka wraz z tłuszczem miksujemy na gładki sos. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.