Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w jarzynce to pyszna propozycja idealna na obiad. Sycące, pożywne, bardzo smaczne i zdrowe danie, idealne dla osób będących na diecie. Przygotowanie kurczaka w jarzynce nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, z pewnością wykona je każdy laik kulinarny.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8032
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1158
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4517
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 526
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8032
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1158
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4517
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 526
Składniki
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę włoską szatkujemy, cebulę i pora drobno siekamy. Całą włoszczyznę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż jarzynka zmięknie. Podduszone warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym, wszystko dokładnie mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia.
Fileta z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół a następnie oprószamy go z obu stron solą oraz pieprzem cytrynowym. Na wycięty w prostokąt kawałek foli aluminiowej nakładamy uduszone warzywa, na jarzynach umieszamy fileta z kurczaka a na wierzchu układamy kolejną porcję jarzyn. Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając boki. Tak przygotowane filety przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C około 30-40 minut. Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami.