Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku, uprzednio zamarynowane w ketchupie i ulubionych przyprawach.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8698
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 78
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8698
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 78
Składniki
W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piekli potrawę przygotowujemy marynatę. Wlewamy olej i ketchup. Dodajemy przyprawy: 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz paprykę, pieprz ziołowy, rozmaryn. Całość dobrze łączymy. Nóżki myjemy, przekrawamy na pół (pałki i udka rozdzielamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładnie obtaczamy w marynacie.
Odstawiamy zamarynowane mięso na godzinę, aby przeszło marynatą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Przykrywamy naczynie z mięsem pokrywą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. W tym czasie obieramy ziemniaki i kalafior. Ziemniaki przekrawamy na pół, kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 15 minut (od zagotowania wody). Odcedzamy warzywa.
Kurczaka wyjmujemy z pieca i wyjmujemy z naczynia ostrożnie. Układamy w tłuszczu warzywa. Na warzywach kładziemy kawałki kurczaka i już bez przykrycia wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy całość jeszcze około 30 minut – do zarumienienia nóżek.
Kurczak w marynacie keczupowej pieczony na warzywach gotowy!