Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pikantne uda z kurczaka w panierce, delikatna ale pikantna panierka idealnie łączy się z soczystym mięsem kurczaka. Szybka, pyszna i tania potrawa, zrobicie ją sami w domu bez większych komplikacji. Zapraszam serdecznie na film z przepisem.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 221
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 728
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 903
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 221
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 728
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 903
Składniki
Na początku kurczaka należy przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Już teraz przygotujemy marynatę, do większej miski wbijamy jajka, dorzucamy jogurt grecki i wszystkie przyprawy z listy, solimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy, następnie dorzucamy kurczaka i znowu mieszamy, wcieramy marynatę. Miskę z kurczakiem przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin aby kurczak się zamarynował. Jeżeli chcecie kurczaka smażyć następnego dnia, należy miskę wstawiamy do lodówki, jeżeli jednak macie ochotę zrobić go szybko, wystarczy 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zabieramy się za panierowanie. Do większej miski wsypujemy 300 g. mąki i sól do smaku, kurczak ma pływać w mące :-) Następnie przekładamy pojedynczo, szczypcami zamarynowanego kurczaka i panierujemy tak aby mąka pokryła całą jego powierzchnię. Tak postępujemy z każdą sztuką. Następnie rozgrzewamy mocno patelnie, wlewamy olej około 2 cm. i układamy kurczaki tak aby się nie stykały. Smażymy z obu stron na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony. Następnie usmażone uda układamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 130 stopni, góra, dół bez termoobiegu i pieczemy 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika uda przykrywamy szczelnie folią aluminiową na około 5 minut tak aby panierka delikatnie zaparowała, stanie się wtedy delikatniejsza. Jeżeli jednak ktoś woli bardziej chrupiącą panierkę uda są gotowe po wyciągnięciu z piekarnika!!! Smacznego!!! Zapraszam serdecznie na film z przepisem.