Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak z dziecinstwa, pyszna potrawka z kurczaka z rodzynkami.
Gotujemy ryz. Na 1 miarke suchego ryzu dodajemy 1.5 miarki zimnej wody i cwierc lyzeczki soli. W tym przypadku szklanka ryzu i 1.5 szklanki wody.
Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem i skrecamy gaz na minimum zeby tylko pyrkalo w garnku. Polecam garnki ze szklana przykrywka przez ktora widac co sie dzieje w srodku.
Gotujemy ryz ok 15 minut az cala woda zostanie wchlonieta przez ryz. Pamietajmy zeby nie unosic przykrywki zeby para nie uciekla.
Po 15 minutach mozna odstawic z ognia na ok 5 minut po czym mieszamy ryz widelcem aby go spulchnic.
W miedzy czasie gotowania ryzu, podgrzewamy bulion prawie do wrzenia.
W szklace mieszamy smietanke, zoltko i make i wlewamy na bulion.
Roztrzepujemy uzywajac trzepaczke, aby sie nie zrobily grudki.
Doprowadzamy do wrzenia i do czasu, az sos zgestnieje. W zaleznosci od upodoban, sos moze byc gestszy lub rzadszy, wiec nalezy odpowiednio dobrac ilosc maki.
Gdy sos zgestnieje i ma aksamitna konsystencje dodajemy garsc rodzynek, sok z cytryny i cukier. Ilosc obu tych skladnikow zalezy od smaku,
Sos powinien miec slodki, a zarazem wyrazny kwaskowaty smak.
Na koniec przyprawiamy bialym pieprzem i sola jesli potrzeba,
Gdy sos jest gotowy a rodzynki lekko zmiekna, dodajemy miesko z kurczaka, ktory wczesniej ugotowalysmy w rosole. Gdy calosc ze dobrze podgrzeje, podajemy z ryzem.
Smacznego :)
Łatwe, tanie, smaczne i małokaloryczne, kolorowe a przy tym szybko się robi i...
Odsłon: 5159
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1788
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 164
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32537
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 3574
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1788
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 164
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32537
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 3574
Składniki
Gotujemy ryz. Na 1 miarke suchego ryzu dodajemy 1.5 miarki zimnej wody i cwierc lyzeczki soli. W tym przypadku szklanka ryzu i 1.5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem i skrecamy gaz na minimum zeby tylko pyrkalo w garnku. Polecam garnki ze szklana przykrywka przez ktora widac co sie dzieje w srodku. Gotujemy ryz ok 15 minut az cala woda zostanie wchlonieta przez ryz. Pamietajmy zeby nie unosic przykrywki zeby para nie uciekla. Po 15 minutach mozna odstawic z ognia na ok 5 minut po czym mieszamy ryz widelcem aby go spulchnic.
W miedzy czasie gotowania ryzu, podgrzewamy bulion prawie do wrzenia. W szklace mieszamy smietanke, zoltko i make i wlewamy na bulion. Roztrzepujemy uzywajac trzepaczke, aby sie nie zrobily grudki. Doprowadzamy do wrzenia i do czasu, az sos zgestnieje. W zaleznosci od upodoban, sos moze byc gestszy lub rzadszy, wiec nalezy odpowiednio dobrac ilosc maki.
Gdy sos zgestnieje i ma aksamitna konsystencje dodajemy garsc rodzynek, sok z cytryny i cukier. Ilosc obu tych skladnikow zalezy od smaku, Sos powinien miec slodki, a zarazem wyrazny kwaskowaty smak. Na koniec przyprawiamy bialym pieprzem i sola jesli potrzeba,
Gdy sos jest gotowy a rodzynki lekko zmiekna, dodajemy miesko z kurczaka, ktory wczesniej ugotowalysmy w rosole. Gdy calosc ze dobrze podgrzeje, podajemy z ryzem. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schab w sosie
Dania główne
Duszony udziec z indyka
Dania główne
Zapiekanka ryżowa z cukinią
Dania główne
Pieczony schab
Schab w sosie
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 127
Duszony udziec z indyka
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 138