Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak z dziecinstwa, pyszna potrawka z kurczaka z rodzynkami.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 31
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 78
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 31
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 78
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Gotujemy ryz. Na 1 miarke suchego ryzu dodajemy 1.5 miarki zimnej wody i cwierc lyzeczki soli. W tym przypadku szklanka ryzu i 1.5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem i skrecamy gaz na minimum zeby tylko pyrkalo w garnku. Polecam garnki ze szklana przykrywka przez ktora widac co sie dzieje w srodku. Gotujemy ryz ok 15 minut az cala woda zostanie wchlonieta przez ryz. Pamietajmy zeby nie unosic przykrywki zeby para nie uciekla. Po 15 minutach mozna odstawic z ognia na ok 5 minut po czym mieszamy ryz widelcem aby go spulchnic.
W miedzy czasie gotowania ryzu, podgrzewamy bulion prawie do wrzenia. W szklace mieszamy smietanke, zoltko i make i wlewamy na bulion. Roztrzepujemy uzywajac trzepaczke, aby sie nie zrobily grudki. Doprowadzamy do wrzenia i do czasu, az sos zgestnieje. W zaleznosci od upodoban, sos moze byc gestszy lub rzadszy, wiec nalezy odpowiednio dobrac ilosc maki.
Gdy sos zgestnieje i ma aksamitna konsystencje dodajemy garsc rodzynek, sok z cytryny i cukier. Ilosc obu tych skladnikow zalezy od smaku, Sos powinien miec slodki, a zarazem wyrazny kwaskowaty smak. Na koniec przyprawiamy bialym pieprzem i sola jesli potrzeba,
Gdy sos jest gotowy a rodzynki lekko zmiekna, dodajemy miesko z kurczaka, ktory wczesniej ugotowalysmy w rosole. Gdy calosc ze dobrze podgrzeje, podajemy z ryzem. Smacznego :)