Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym to wyjątkowo kremowe, pyszne i zdrowe danie przyrządzone w jednym garnku, nie licząc blendera. Przyrządzisz je w zaledwie 30 minut, dzięki czemu będzie bardzo często gościć w twoim domu. Potrawa przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kuchni orientalnej. Jeśli wolisz ostrzejsze wersje, dosyp 1-2 szczypty chili lub imbiru, które przyjemnie rozgrzeją, szczególnie w chłodniejsze dni.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16783
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 309
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 823
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23320
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16783
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 309
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 823
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23320
Składniki
Kurczaka oczyść i osusz, a następnie pokrój go w średniej wielkości kostkę.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż przez około 5 minut lub do momentu, aż kurczak straci surowy kolor.
Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry i wymieszaj. Gotuj całość przez kolejne 2 minuty.
W blenderze zmiksuj bulion drobiowy, mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i cukier. Wlej mieszaninę na patelnię, doprowadź do wrzenia i przykryj pokrywką.
Zmniejsz ogień i gotuj sos curry na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut.
Kurczaka w sosie curry z mlekiem kokosowym podawaj z dodatkiem świeżo ugotowanego ryżu, posypany siekaną natką pietruszki.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj go na patelni, na małym ogniu.