Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo francuska kuchnia, prosta i pyszna. Jeśli wciąż brakuje pomysłu na niedzielny obiad, a kurczak w lodówce czeka na przyrządzenie to idealny przepis. Szczerze przyznam, że sos jest tak pyszny, że chleb wystarczy jako dodatek, a że nie wstawię przepisu, którego nie przetestowałam, więc wiem co mówie
Naczynie żaroodporne, sitko, ostry nóż
Składniki
Kurczaka pokroić na części wedle uznania W naczyniu rozgrzać oliwę, kurczaka natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć. Po czym odłożyć na bok. Do naczynia w którym będziemy piec wrzucamy czosnek, tymianek, natkę, liść laurowy, masło, a na wierzch układamy kurczaka. Całość zalewamy bulionem. Wstawianie do piekarnika na ok 1,5 godziny w tem 180 st. Możemy w międzyczasie, wyjąć i polewać sosem spod mięsa. Upieczonego kurczaka odkładamy na półmisek i przykrywamy folią aluminiową. Nad miską umieszczamy sitko, wykładamy na nie czosnek, zioła i sos z pieczenia i dobrze przecieramy, aż zostaną same łupiny. Jeśli przetarta masa będzie zbyt gęsta możemy rozcieńczyć bulionem lub wodą do konsystencji sosu.. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podać kurczaka, polać sosem i posypać natką pietruszki.