Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli klasyka francuskiej kuchni
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117463
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8133
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3043
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1796
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1390
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117463
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8133
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3043
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1796
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1390
Składniki
w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło (ostrożnie, żeby się nie przypaliło), układamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu przez 10 min z każdej strony, usmażone mięso odkładamy na talerz
w czasie, kiedy smaży się kurczak, obieramy cebulę i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, a potem wrzucamy jedno i drugie na tłuszcz po kurczaku i smażymy, aż ładnie się zeszklą
pieczarki czyścimy, kroimy na ćwiartki i dorzucamy do rondla, smażymy jeszcze kilka minut
teraz dolewamy wino oraz bulion i gotujemy, aż większość płynu odparuje - około 15 min, w międzyczasie siekamy koperek
śmietanę mieszamy z trzema łyżkami sosu i całość dolewamy do garnka, mieszamy i solimy oraz pieprzymy do smaku oraz dodajemy posiekany koperek
do sosu wkładamy kurczaka, całość dusimy jeszcze na wolnym ogniu no i gotowe, podajemy z bagietką lub ryżem, smacznego ;-)