Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli klasyka francuskiej kuchni
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47735
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165593
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 391
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47735
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165593
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 391
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 100
Składniki
w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło (ostrożnie, żeby się nie przypaliło), układamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu przez 10 min z każdej strony, usmażone mięso odkładamy na talerz
w czasie, kiedy smaży się kurczak, obieramy cebulę i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, a potem wrzucamy jedno i drugie na tłuszcz po kurczaku i smażymy, aż ładnie się zeszklą
pieczarki czyścimy, kroimy na ćwiartki i dorzucamy do rondla, smażymy jeszcze kilka minut
teraz dolewamy wino oraz bulion i gotujemy, aż większość płynu odparuje - około 15 min, w międzyczasie siekamy koperek
śmietanę mieszamy z trzema łyżkami sosu i całość dolewamy do garnka, mieszamy i solimy oraz pieprzymy do smaku oraz dodajemy posiekany koperek
do sosu wkładamy kurczaka, całość dusimy jeszcze na wolnym ogniu no i gotowe, podajemy z bagietką lub ryżem, smacznego ;-)