Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć kurczak i pieczarki wydają się banalnymi składnikami na uroczysty obiad, ta wersja kurczaka w sosie pieczarkowym zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Powstałe danie zawiera złocistego, smażonego na patelni kurczaka w aksamitnie kremowym sosie grzybowym, wzbogaconym czosnkiem, masłem i wytrawnym winem. Wypróbuj koniecznie!
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1114
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5819
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1134
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1205
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1114
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5819
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1134
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1205
Składniki
Połącz mąkę z solą, pieprzem i umieść w misce. Umyj i osusz kurczaka – piersi przekrój na pół, a mięsa ud możesz zostawić w całości. Możesz również rozbić kurczaka do pożądanej grubości. Rozgrzej olej i masło na bardzo dużej patelni na średnim ogniu. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące, strzepnij nadmiar i ostrożnie umieścić na gorącej patelni. Smaż przez 3 minuty z każdej strony. Po czym odłóż na bok na talerz.
Zmniejsz ogień do średniego. Na tę samą patelnię dodaj dodatkową łyżkę oliwy i masła. Wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, czosnek, oregano, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu, aż pieczarki puszczą sok i zaczną lekko brązowieć. W tym momencie wlej na patelnię bulion z kurczaka, wino i śmietanę, zeskrobując wszystkie zrumienione części z dna patelni. Duś bez przykrycia przez 12-15 minut, na średnim ogniu, aby sos zgęstniał, zredukował się i nabrał ładnego koloru. Dopraw solą i kolorowym pieprzem i spróbuj smak.
Następnie włóż podsmażonego kurczaka na patelnię i duś kolejne 5 minut, aż smaki się połączą. Gotowe danie udekoruj ulubioną zieleniną. Podawaj z makaronem, ziemniakami z wody, kaszą lub ryżem.