Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć kurczak i pieczarki wydają się banalnymi składnikami na uroczysty obiad, ta wersja kurczaka w sosie pieczarkowym zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Powstałe danie zawiera złocistego, smażonego na patelni kurczaka w aksamitnie kremowym sosie grzybowym, wzbogaconym czosnkiem, masłem i wytrawnym winem. Wypróbuj koniecznie!
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2456
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2456
Składniki
Połącz mąkę z solą, pieprzem i umieść w misce. Umyj i osusz kurczaka – piersi przekrój na pół, a mięsa ud możesz zostawić w całości. Możesz również rozbić kurczaka do pożądanej grubości. Rozgrzej olej i masło na bardzo dużej patelni na średnim ogniu. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące, strzepnij nadmiar i ostrożnie umieścić na gorącej patelni. Smaż przez 3 minuty z każdej strony. Po czym odłóż na bok na talerz.
Zmniejsz ogień do średniego. Na tę samą patelnię dodaj dodatkową łyżkę oliwy i masła. Wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, czosnek, oregano, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu, aż pieczarki puszczą sok i zaczną lekko brązowieć. W tym momencie wlej na patelnię bulion z kurczaka, wino i śmietanę, zeskrobując wszystkie zrumienione części z dna patelni. Duś bez przykrycia przez 12-15 minut, na średnim ogniu, aby sos zgęstniał, zredukował się i nabrał ładnego koloru. Dopraw solą i kolorowym pieprzem i spróbuj smak.
Następnie włóż podsmażonego kurczaka na patelnię i duś kolejne 5 minut, aż smaki się połączą. Gotowe danie udekoruj ulubioną zieleniną. Podawaj z makaronem, ziemniakami z wody, kaszą lub ryżem.