Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne połączenie słodko-słonych smaków. Kawałki piersi z kurczaka skąpane w aromatycznym sosie pomarańczowym, podane z ryżem to doskonała propozycja na szybki, sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie tej potrawy nie jest czasochłonne i nie należy do trudnych zadań. Świetnie smakuje również po podgrzaniu na drugi dzień, dlatego warto przygotować od razu większą porcję i część dania zapakować w pojemnik do pracy.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Składniki
Filet z piersi kurczaka płuczemy pod zimną wodą, następnie kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kawałek startego imbiru. Następnie na patelnię przekładamy kurczaka obtoczonego w mące ziemniaczanej. Podsmażamy równomiernie przez 2-3 minuty z każdej strony.
Do garnka wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, dodajemy cukier, ocet, kurkumę i przyprawy. Składniki mieszamy. Gotowym sosem zalewamy kurczaka. Kawałki kurczaka dusimy w sosie przez około 10 minut.
Kurczaka w sosie pomarańczowym podajemy z ugotowanym ryżem. Danie posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!