Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można śmiało powiedzieć, że ta wersja kurczaka w sosie śmietanowym z brokułami, to wersja fit, która nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze ma sporo mniej kalorii niż standardowe danie z tymi składnikami. To kremowe, wyjątkowo lekkie danie, które łączy chrupkość brokułów ze śmietankowym sosem z pieczarkami i soczystą, podpieczoną piersią z kurczaka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub lunch. Danie jest proste w wykonaniu, a smakuje znakomicie!
patelnia, nóż, deska, naczynie żaroodporne
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 5402
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 73
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1153
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 5402
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 73
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1153
Składniki
Ziemniaki opłucz i obierz. Gotuj w garnku ziemniaki w przez około 15 minut.
Na piersiach z kurczaka zrób kilka pionowych cięć, jakbyś chciał pociąć je w plastry. Wysmaruj piersi z wierzchu oliwą z oliwek (około 1 łyżki). Dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz przyprawą do kurczaka. Pamiętaj, że przyprawa do kurczaka może być również posolona. Tak przygotowanego kurczaka odstaw do lodówki na 15 minut do lodówki.
W naczyniu żaroodpornym wstaw piersi z kurczaka do piekarnika na 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Na około 15 minut przed końcem - do już solidnie rozgrzanego piekarnika, możesz przełożyć odsączone z wody ziemniaki. Ponakłuwaj je widelcem, aby szybciej złapały temperaturę. Tak powstanie lekko chrupiąca skórka. Na wierzch możesz dodać 1 łyżeczkę masła i na każdy ziemniak szczyptę soli.
Gdy ziemniaki i pierś z kurczaka są w piekarniku, w międzyczasie przygotuj brokuł.
Brokuły podziel na różyczki. Napełnij garnek wodą. Gotuj brokuły przez około 5 minut. Ważne, aby nie były rozgotowane, ale lekko chrupiące. Za pomocą widelca sprawdź ich chrupkość. Wyłącz je, gdy będą nieco twardsze. Chwile postoją w wodzie. Po odcedzeniu posól brokuły.
Przygotuj sos. Podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu cebulkę z pokrojonymi w plastry pieczarkami (nie może być ich dużo, to śmietanowy smak ma dominować). Dodaj śmietanę lub jogurt oraz przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek. Możesz dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Zamiast zagęszczać sos mąką, dodaj wiórki sera o niższej ilości tłuszczu, np. piórko. Wymieszaj do jednolitej konsystencji. Sprawdź, czy sos nie potrzebuje dodatkowych przypraw.
Połącz sos z kurczakiem, a na obrzeżach talerza dodaj różyczki brokuła oraz ziemniaki. Ziemniaki możesz przekroić na części i dodać ziół lub przypraw dla smaku.