Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w sosie z estragonu"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 168
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 195
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 168
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 195
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 4,40 zł
Estragon myjemy i siekamy. Zostawiamy 2–3 całe gałązki do dekoracji. Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Rozluźniamy skórkę i wkładamy pod nią połowę posiekanego estragonu. Mięso doprawiamy pieprzem i solą.
Czyste pory kroimy w krążki, odkładamy kilka plasterków i smażymy na maśle przez 2–3 minuty. Dolewamy wino, śmietanę, mieszamy. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia. Dusimy na wolnym ogniu, żeby sos zgęstniał. Dodajemy pozostałą część posiekanego estragonu, pieprz i sól do smaku, mieszamy. Gotujemy 2 minuty.
Groszek przekładamy do rondla. Dodajemy dwie łyżki wina, łyżkę masła, talarki porów i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Doprawiamy solą i cukrem.
Filety z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju skórką do spodu 3–4 minuty, aż skórka zrobi się chrupiąca i złocista. Mięso przewracamy i smażymy dalej 8–10 minut. Podajemy z estragonowym sosem i groszkiem.
Wartość odżywcza porcji 540 kcal Białko 39 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 24 gŹródło: Rewia