Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8152
Dodano: 28.09.2012
Odsłon: 78315
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2 x 2cm. Oprószamy solą, pieprzem,curry i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie podsmażamy na oliwie kilka minut. Odkładamy w ciepłe miejsce.
Sos: żurawinę przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem (tak, by woda tylko przykryła owoce) i odstawiamy na godzinę. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy namoczoną żurawinę (ja dodałam wraz z wodą), przecier, bulion i dusimy pod przykryciem, aż żurawina zmięknie i sos zrobi się gęsty. Sos można zmiksować blenderem. Pod koniec dodajemy mięso, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i curry. Dusimy kilka minut i gotowe.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

irma 19 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Patusiu chowam do książki ten przepis i bardzo szybko wykorzystam, bo u m nie wszyscy uwielbiają potrawy z żurawiną. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

ka_szydlo 07 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
polecam! wypróbowałam, wyszło znakomicie :D1 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 02 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Raczej powinna byc suszona żurawina.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis1 Kto głosował? | Odpowiedz

marta_b45 02 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
mozna dodac zurawine ze sloiczka?4 Kto głosował? | Odpowiedz

DarknessNemo 05 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Wyszedł naprawdę dobry.2 Kto głosował? | Odpowiedz

sliweczka_ 18 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam dziś na obiad. Naprawdę pyszne. Polecam ten przepis :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 października 2012Zgłoś do usunięcia
ciekawe połączenie smaków!2 Kto głosował? | Odpowiedz

BM87 30 września 2012Zgłoś do usunięcia
Zainspirowałaś mnie. Dziś zrobię takie danie na obiadek. Dzięki. ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

achart 29 września 2012Zgłoś do usunięcia
mniam mniam1 Kto głosował? | Odpowiedz