Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w warzywach"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Szalotki obierz, potnij na cząstki. Marchewki oraz seler obierz, opłucz. Marchewki potnij w dość grube słupki, a seler w kostkę. Kurczaka opłucz, tuszkę wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Kurczaka podziel na porcje. Cytrynę sparz, wytrzyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Mięso skrop sokiem. Posyp solą i pieprzem. Skórkę cytrynową wymieszaj z czosnkiem.
Kurczaka natrzyj czosnkiem ze skórką cytrynową. Obsmaż na maśle. Przełóż do żaroodpornej formy. Wrzuć listki laurowe oraz warzywa. Zalej bulionem oraz winem. Piecz pod przykryciem 90 min w temp. 175 st. Ew. danie udekoruj natką.
Jedna porcja zawiera:430 kcalŹródło: Tina