Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pomysł na lekki obiad. Danie proste a zarazem bardzo oryginalne. Świetnie komponuje się z ryżem bądź z chrupkim pieczywem (na zdjęciu).
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8346
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1216
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10078
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 647
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8346
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1216
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10078
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 647
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Na patelnie wlewamy olej, gdy się rozgrzeje układamy kurczaka. Oprószamy przyprawami: szczypta pieprzu cytrynowego, soli, oregano, majeranku; łyżeczka lubczyku i curry. Podsmażamy chwilę po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy mięso i cebula się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i pomidora oraz pozostałe warzywa (mogą być mrożone lub świeże). Całość podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw (ok. 30 min). W trakcie duszenia w miarę potrzeby uzupełniamy wodę, żeby potrawa się nie przypaliła. Pod koniec duszenia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.
Potrawę można podać z ryżem lub chrupkim pieczywem. Przed podaniem można całość oprószyć natką pietruszki :) Życzę smacznego :)