Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący kurczak w panierce z chipsów ziemniaczanych
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 131
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13315
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2622
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3778
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 131
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13315
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2622
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3778
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kawałki kurczaka obsypujemy delikatnie solą i pieprzem. Ukłądamy na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Smarujemy ze wszystkich stron dokładnie cienką warstwą majonezu.
Przygotowujemy panierkę: chipsy mixujemy (można w blenderze lub robocie kuchennym) z masłem, mąką, proszkiem do pieczenia. Panierkę przepsypujemy do torebki foliowej, do której przekładamy kawałki kurczaka obtoczone w majonezie. Torebkę zamykamy szczelnie i energicznie potrząsamy do momentu, aż panierka przylgnie do kurczaka.
Kurczaka przekładamy ponownie na blachę. Pieczemy najpeirw przez ok. 35 minut, po czym obracamy kawałki kurczaka na drugą stronę i pieczemy kolejne 35-40 minut. Smacznego!