Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący kurczak w panierce z chipsów ziemniaczanych
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kawałki kurczaka obsypujemy delikatnie solą i pieprzem. Ukłądamy na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Smarujemy ze wszystkich stron dokładnie cienką warstwą majonezu.
Przygotowujemy panierkę: chipsy mixujemy (można w blenderze lub robocie kuchennym) z masłem, mąką, proszkiem do pieczenia. Panierkę przepsypujemy do torebki foliowej, do której przekładamy kawałki kurczaka obtoczone w majonezie. Torebkę zamykamy szczelnie i energicznie potrząsamy do momentu, aż panierka przylgnie do kurczaka.
Kurczaka przekładamy ponownie na blachę. Pieczemy najpeirw przez ok. 35 minut, po czym obracamy kawałki kurczaka na drugą stronę i pieczemy kolejne 35-40 minut. Smacznego!