Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak w ziołowej skorupce"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Zioła posiekać. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, ziołami i 4 łyżkami oliwy.
Tuszkę kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Posmarować 1/2 mieszanki przypraw. Związać nicią nogi kurczaka. Ułożyć go w natłuszczonej formie. Piec 1,5 godziny w 175°C. Po ok. 45 minutach podlać 1/4 litra wody. Obrać marchewki i 3 cebule, pokroić je na kawałeczki. Kurczaka posmarować resztą mieszanki ziołowej. Dodać marchew z cebulą i piec jeszcze 30 minut. W czasie pieczenia tuszkę podlewać gorącą wodą.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ostatnią cebulę obrać, posiekać. Pomidory pokroić na cząstki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać pomidory i szpinak. Dusić 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki usmażyć na pozostałych 3 łyżkach oliwy. Posolić do smaku.
Upieczonego kurczaka wyjąć z formy, sos z dna formy przecedzić przez sitko, zagotować, zagęścić zasmażką, przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka podawać z ziemniakami, duszonym szpinakiem z pomidorami i sosem. Danie udekorować ziołami i cytryną.
około 120 minut.
Aby kurczak miał chrupką skórkę, na 2 godziny przed pieczeniem natrzyj go miodem. Albo na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj lekko osoloną wodą.Źródło: Życie na gorąco