Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak szybkie obiady albo kolacje, które nie sprawiają większego kłopotu w przygotowaniu! Taki właśnie jest kurczak z brokułami, pieczony w piekarniku.
Patelnia, deska, nóż
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25849
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2925
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1375
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25849
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2925
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1375
Składniki
W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, rozdrobniony czosnek, tymianek (lub rozmaryn), sól i pieprz.
Udka lub podudzia z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na około 30 minut, aby się dobrze zamarynowały.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Umieść zamarynowane udka w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zostaw odrobinę miejsca na brokuły. Piecz kurczaka przez około 20 minut.
W międzyczasie podziel brokuł na mniejsze różyczki. Cytrynę pokrój w plastry. Po 20 minutach ułóż brokuły na blaszce, co jakiś czas umieszczając plasterki cytryny. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.
Wstaw naczynie z powrotem do piekarnika i piecz wszystko razem przez kolejne 20-25 minut, aż kurczak będzie złocisty, a brokuły będą miękkie, ale nadal chrupiące.