Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak szybkie obiady albo kolacje, które nie sprawiają większego kłopotu w przygotowaniu! Taki właśnie jest kurczak z brokułami, pieczony w piekarniku.
Patelnia, deska, nóż
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5661
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35609
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 105
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5661
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35609
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 105
Składniki
W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, rozdrobniony czosnek, tymianek (lub rozmaryn), sól i pieprz.
Udka lub podudzia z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na około 30 minut, aby się dobrze zamarynowały.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Umieść zamarynowane udka w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zostaw odrobinę miejsca na brokuły. Piecz kurczaka przez około 20 minut.
W międzyczasie podziel brokuł na mniejsze różyczki. Cytrynę pokrój w plastry. Po 20 minutach ułóż brokuły na blaszce, co jakiś czas umieszczając plasterki cytryny. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.
Wstaw naczynie z powrotem do piekarnika i piecz wszystko razem przez kolejne 20-25 minut, aż kurczak będzie złocisty, a brokuły będą miękkie, ale nadal chrupiące.