Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-03-2014
Mięsa z wanilią jeszcze nie jadłam i z chęcią wypróbowałam. Napiszę tylko REWELACJA!!!!
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2215
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9213
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1760
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2215
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9213
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1760
Składniki
nagrzewamy piekarnik do 200st; piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem; na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy piersi przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią. Przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut.
W tym czasie robimy sos mieszamy wino z bulionem, brązowym (koniecznie) cukrem, łyżeczką miodu, przekrawamy wanilię wzdłuż, wyłuskujemy ziarenka, dodajemy brzoskwinie. Do naczynia z kurczakiem wlewamy przygotowany sos z brzoskwiniami.
Wkładamy wszystko z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewamy kurczaka i brzoskwinie sosem (ja miałam małe naczynie sos zakrywał mi mięso więc nie polewałam).
Wyjmujemy kurczaka z brzoskwiniami z żaroodpornego naczynia i trzymaj mięsko z owocem w cieple; sos odparowujemy na dużym ogniu (powinno go zostać niedużo, powinien być w miarę gęsty) ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił... Mięso i brzoskwinie polewamy sosem... pychotka!!!!