Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak z brzoskwinią w sosie waniliowym.....

Przepis dnia 2014-03-11
kurczak z brzoskwinią w sosie waniliowym.....

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18652

Dodano:

Odsłon: 5468

Mięsa z wanilią jeszcze nie jadłam i z chęcią wypróbowałam. Napiszę tylko REWELACJA!!!!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 200 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • łyżeczka miodu
  • 1 laska wanilii
  • 1 lub 2 brzoskwinie (można obrać ze skórki)
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 40 ml bulionu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. nagrzewamy piekarnik do 200st; piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem; na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy piersi przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią. Przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut.

  2. W tym czasie robimy sos mieszamy wino z bulionem, brązowym (koniecznie) cukrem, łyżeczką miodu, przekrawamy wanilię wzdłuż, wyłuskujemy ziarenka, dodajemy brzoskwinie. Do naczynia z kurczakiem wlewamy przygotowany sos z brzoskwiniami.

  3. Wkładamy wszystko z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewamy kurczaka i brzoskwinie sosem (ja miałam małe naczynie sos zakrywał mi mięso więc nie polewałam).

  4. Wyjmujemy kurczaka z brzoskwiniami z żaroodpornego naczynia i trzymaj mięsko z owocem w cieple; sos odparowujemy na dużym ogniu (powinno go zostać niedużo, powinien być w miarę gęsty) ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił... Mięso i brzoskwinie polewamy sosem... pychotka!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń