Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z brzoskwiniami"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 168
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 217
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 408
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 168
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 217
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 408
Składniki
Do miseczki wlej 5 łyżek oleju, dodaj sos sojowy, obie mielone papryki oraz pieprz, dokładnie wymieszaj. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż je do naczynia, zalej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim kawałki kurczaka, przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w temp. 200° C, wstaw naczynie z mięsem. Po 10 minutach zmniejsz temp. do 160° C i piecz mięso jeszcze 30-40 min.
W połowie czasu pieczenia, zdejmij pokrywkę lub folię i mięso polej podgrzanym winem (możesz je zastąpić wodą lub bulionem warzywnym).
Brzoskwinie umyj i sparz, obierz ze skórki, przekrój na połówki i usuń pestki. Do rondelka wlej sok, dodaj cynamon, rodzynki oraz miód. Podgrzej, nie doprowadzając do zagotowania.
Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika. Włóż do niego brzoskwinie, całość polej podgrzanym sokiem z miodem i cynamonem. Piecz jeszcze 10 minut. w temp. 180° C. Podawaj z ryżem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie