Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z brzoskwiniami"
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5266
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29588
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19178
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 912
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5266
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29588
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19178
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 912
Składniki
Do miseczki wlej 5 łyżek oleju, dodaj sos sojowy, obie mielone papryki oraz pieprz, dokładnie wymieszaj. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż je do naczynia, zalej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim kawałki kurczaka, przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w temp. 200° C, wstaw naczynie z mięsem. Po 10 minutach zmniejsz temp. do 160° C i piecz mięso jeszcze 30-40 min.
W połowie czasu pieczenia, zdejmij pokrywkę lub folię i mięso polej podgrzanym winem (możesz je zastąpić wodą lub bulionem warzywnym).
Brzoskwinie umyj i sparz, obierz ze skórki, przekrój na połówki i usuń pestki. Do rondelka wlej sok, dodaj cynamon, rodzynki oraz miód. Podgrzej, nie doprowadzając do zagotowania.
Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika. Włóż do niego brzoskwinie, całość polej podgrzanym sokiem z miodem i cynamonem. Piecz jeszcze 10 minut. w temp. 180° C. Podawaj z ryżem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie