Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z farszem na bazie wątróbki"
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9913
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3875
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 456
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 274
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9913
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3875
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 456
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 274
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Składniki
Kurczaka umyj, dokładnie osusz. Natłuść go olejem lub stopionym masłem, natrzyj przyprawami na wierzchu i w środku, skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Nagrzej piekarnik do 200°C i wstaw kurczaka. Gdy skórka się zrumieni, zmniejsz temperaturę do 150°C.
Jeśli pieczesz go w otwartym naczyniu, podlej szklanką wody i co jakiś czas polewaj mięso. Jeśli pod przykryciem, zdejmij je przed końcem pieczenia – skórka nabierze chrupkości.
Wątróbkę oczyść, opłucz, odsącz i drobniutko posiekaj. Podsmaż ją na łyżce masła. Kajzerkę namocz w mleku. Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę, żółtko utrzyj z łyżką masła na puch.
Do przestudzonej wątróbki dodaj odciśniętą kajzerkę, utarte żółtko, posiekaną natkę. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką. Wmieszaj ubitą pianę. Włóż farsz do kurczaka, zepnij go lub zaszyj i upiecz (godzina na kg). mięsa.Źródło: Kobieta i życie