Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z farszem na bazie wątróbki"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 976
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 200
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 976
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 200
Składniki
Kurczaka umyj, dokładnie osusz. Natłuść go olejem lub stopionym masłem, natrzyj przyprawami na wierzchu i w środku, skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Nagrzej piekarnik do 200°C i wstaw kurczaka. Gdy skórka się zrumieni, zmniejsz temperaturę do 150°C.
Jeśli pieczesz go w otwartym naczyniu, podlej szklanką wody i co jakiś czas polewaj mięso. Jeśli pod przykryciem, zdejmij je przed końcem pieczenia – skórka nabierze chrupkości.
Wątróbkę oczyść, opłucz, odsącz i drobniutko posiekaj. Podsmaż ją na łyżce masła. Kajzerkę namocz w mleku. Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę, żółtko utrzyj z łyżką masła na puch.
Do przestudzonej wątróbki dodaj odciśniętą kajzerkę, utarte żółtko, posiekaną natkę. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką. Wmieszaj ubitą pianę. Włóż farsz do kurczaka, zepnij go lub zaszyj i upiecz (godzina na kg). mięsa.Źródło: Kobieta i życie