Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na fasolkę szparagową trwa w pełni. W tym roku u nas wyjątkowo obficie zaowocowała. Jeśli przejadła ci się tradycyjna z bułką tartą, a lubisz orientalne smaki to ten przepis jest dla ciebie.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4866
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 109
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 144
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4866
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 109
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 144
Składniki
Kurczaka pokrój w drobne paski, wymieszaj z 2 łyżkami oleju, 2 łyżkami sosu sojowego, łyżką pasty gochujang i pieprzem. Odstaw do zamarynowania.
W czasie marynowania ugotuj fasolkę aldente w osolonej wodzie.
Kiedy fasolka się gotuje, przygotuj sos. Do miseczki wlej 200 ml wody, dodaj 10 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 4 ząbki czosnku, imbir, sezam, keczup i skrobię ziemniaczaną. Porządnie wymieszaj, aby składniki się dobrze połączyły.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć kurczaka, smaż na naprawdę dużym ogniu, aby kurczak był miękki i soczysty. Opcjonalnie dorzuć garść orzechów nerkowca. Kiedy kurczak będzie mocno zarumieniony, dodaj ugotowaną fasolke. Smaż dosłownie minutkę. Przemieszaj raz jeszcze przygotowany wcześniej sos i wlej go na patelnię z kurczakiem i fasolką. Wymieszaj i poczekaj chwilkę, aż sos zgęstnieje.
Danie gotowe. Podawaj z ryżem, bądź ulubionym makaronem w stylu chińskim. U mnie akurat makaron konjak. Całość udekoruj pokrojoną dymką.