Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na fasolkę szparagową trwa w pełni. W tym roku u nas wyjątkowo obficie zaowocowała. Jeśli przejadła ci się tradycyjna z bułką tartą, a lubisz orientalne smaki to ten przepis jest dla ciebie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6422
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6422
Składniki
Kurczaka pokrój w drobne paski, wymieszaj z 2 łyżkami oleju, 2 łyżkami sosu sojowego, łyżką pasty gochujang i pieprzem. Odstaw do zamarynowania.
W czasie marynowania ugotuj fasolkę aldente w osolonej wodzie.
Kiedy fasolka się gotuje, przygotuj sos. Do miseczki wlej 200 ml wody, dodaj 10 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 4 ząbki czosnku, imbir, sezam, keczup i skrobię ziemniaczaną. Porządnie wymieszaj, aby składniki się dobrze połączyły.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć kurczaka, smaż na naprawdę dużym ogniu, aby kurczak był miękki i soczysty. Opcjonalnie dorzuć garść orzechów nerkowca. Kiedy kurczak będzie mocno zarumieniony, dodaj ugotowaną fasolke. Smaż dosłownie minutkę. Przemieszaj raz jeszcze przygotowany wcześniej sos i wlej go na patelnię z kurczakiem i fasolką. Wymieszaj i poczekaj chwilkę, aż sos zgęstnieje.
Danie gotowe. Podawaj z ryżem, bądź ulubionym makaronem w stylu chińskim. U mnie akurat makaron konjak. Całość udekoruj pokrojoną dymką.