Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kupiłam sobie frytkownicę beztłuszczową i wypróbowałam przygotować kurczaka. Kurczak wyszedł przepyszny tak jak kiedyś kurczak z rożna , o chrupiącej , kruchej skórce ,a w środku delikatne miękkie i soczyste mięsko. Nie dowierzałam że w ciągu tak krótkiego czasu kurczak wyjdzie taki pyszny. Polecam
frytkownica beztłuszczowa, miska, ścierka, miseczka, łyżka, nóż,
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Składniki
Czas przygotowania do 15 minut + czas marynowania około 2 godzin + czas pieczenia 40 - 50 minut. Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przygotować marynatę; Do miseczki wlać oliwę, dodać przyprawy oraz obrane przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszać tak by wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka jak z zewnątrz tak i wewnątrz. Zakryć ścierką i odłożyć na 2 godzinki w celu przegryzienia smaków. Po tym czasie włożyć do frytkownicy i piec 40 - 50 minut. w temperaturze 200 stopni. Po połowie pieczenia kurczaka obrócić na drugą stronę . Smacznego
Kurczak we frytkownicy po upieczeniu.
Kurczak po upieczeniu w przekroju.