Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dzisiaj bardzo smacznego kurczaka w imbirze i cynamonie. Kurczak tak przygotowany zaskoczył przyjaciół.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 94
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2688
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2103
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 94
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2688
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2103
Składniki
Kurczaka oczyścić ,umyć i osuszyć. Chleb pokroić w kostkę i namoczyć w niewielkiej ilości wody. Świeży chudy boczek pokroić w drobną kostkę. Śliwki suszone bez pestek namoczyć a następnie pokroić w paseczki. Z boczku, chleba ,śliwek, posiekanej natki pietruszki i jajka wyrobić farsz. Doprawić solą , pieprzem , odrobiną cukru , proszkiem imbirowym i cynamonem. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka, następnie spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką kuchenną. Zewnątrz natrzeć solą , przyprawą uniwersalną , przyprawą do kurczaka oraz proszkiem imbirowym. Kurczaka podsmażyć na rumiano z każdej strony , podlać wodą i piec w piekarniku w 180 stopniach około 1,5 godziny. pod przykryciem (najlepiej do miękkości mięsa). W razie potrzeby podlać kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia dodać farsz który pozostał a kurczaka odkryć i zrumienić.