Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z kaszą gryczaną"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14030
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15885
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6420
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14030
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15885
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6420
Składniki
Umytego kurczaka nacieramy solą z wierzchu i wewnątrz. Boczek kroimy w kostkę, wysmażamy na chrupko.
Jajko mieszamy z mlekiem, dodajemy bułkę, boczek, pietruszkę, migdały (część zostawiamy do dekoracji) i ugotowaną na sypko kaszę gryczaną. Doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą, mieszamy.
Farszem nadziewamy kurczaka, otwór spinamy np. wykałaczkami. Wkładamy do brytfanny (piersiami do góry), okładamy kawałkami masła, podlewamy wodą i pieczemy do przyrumienienia w temperaturze 180°C. Często skrapiamy tuszkę wypieczonym sosem i raz-dwa razy przewracamy ją na drugą stronę.
Papryki i pomidory kroimy na części. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy je do kurczaka. Na koniec posypujemy kurczaka pozostałymi migdałami i pietruszką.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 523 kcal Białko: 17 g, Tłuszcz:47 g, Węglowodany: 70 gŹródło: Rewia