Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z kaszą gryczaną"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 242
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 120
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 36
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 35
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 242
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 120
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 36
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 35
Składniki
Umytego kurczaka nacieramy solą z wierzchu i wewnątrz. Boczek kroimy w kostkę, wysmażamy na chrupko.
Jajko mieszamy z mlekiem, dodajemy bułkę, boczek, pietruszkę, migdały (część zostawiamy do dekoracji) i ugotowaną na sypko kaszę gryczaną. Doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą, mieszamy.
Farszem nadziewamy kurczaka, otwór spinamy np. wykałaczkami. Wkładamy do brytfanny (piersiami do góry), okładamy kawałkami masła, podlewamy wodą i pieczemy do przyrumienienia w temperaturze 180°C. Często skrapiamy tuszkę wypieczonym sosem i raz-dwa razy przewracamy ją na drugą stronę.
Papryki i pomidory kroimy na części. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy je do kurczaka. Na koniec posypujemy kurczaka pozostałymi migdałami i pietruszką.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 523 kcal Białko: 17 g, Tłuszcz:47 g, Węglowodany: 70 gŹródło: Rewia