Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z mascarpone z pieczarkami

Kurczak z mascarpone z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4808

Dodano:

Odsłon: 9962

Kolejna propozycja na kurczaka, tym razem w przepysznym sosie na bazie mascarpone z dodatkiem pieczarek. Dodanie makaronu sprawia, że mamy kolejne sycące i pełnowartościowe danie :)

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak z mascarpone z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić na niezbyt cienkie plastry. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Można marynować przez godzinę w chłodnym miejscu.

  2. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym i sezamowym smażymy kurczaka ok 5-7 min z każdej strony.

  3. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu.

  4. Na innej patelni podsmażamy na masełku pokrojoną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  5. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, smażymy z cebulką i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

  6. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy mascarpone i całość gotujemy.

  7. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami sosu i zagęszczamy sos. Całość zagotowujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

  8. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, całość gotujemy przez ok 5 min.

  9. Odcedzony makaron polewamy sosem, kładziemy kawałek kurczaka i posypujemy posiekanym koperkiem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 05 czerwca 2016 Świetne i bardzo smakowite połączenie <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń