Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z porem i pieczarkami

Kurczak z porem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1459

Dodano:

Odsłon: 10740

Dziś przepis na kurczaka zapiekanego z porem i pieczarkami. Tak przygotowane mięso jest soczyste, skórka chrupiąca, a por oraz pieczarki delikatne i mięciutkie.

Składniki

  • 2 duże lub 4 małe piersi z kurczaka
  • 300 gramów pieczarek
  • 1 duży por
  • Tarty ser mozzarella do posypania
  • 1 jajko, bułka tarta i mąka pszenna do panierki
  • Olej i masło do smażenia
  • Sól, pieprz i przyprawa do mięs
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy przyprawa do mięs, dodajemy 4 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki
    • Piersi z kurczaka obtaczamy w następującej kolejności w: mące, jajku, bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju
    • Pieczarki i pora kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na maśle przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku

  2. • Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy pieczarki z porem i całość posypujemy tartym serem mozzarella
    • Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu roztopienia sera

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń