Dania główne Przepis na:
Kurczak z sosem meksykańskim

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48060
Dodano: 18.06.2017
Odsłon: 4370
Składniki
- 4 filety z kurczaka (150 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 1 papryczka chili
- 1 zielona papryka
- kolendra
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml soku z cytryny
- sól, pieprz
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Przygotowujemy marynatę, jednocześnie bazę pod sos.
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą i czosnkiem.
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nożem nacinamy filety. Dodajemy marynatę, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem (w temp. pokojowej) przez 60 min.
Pozostały sos łączymy z obranymi i pokrojonymi w kostkę, pomidorami, pokrojoną w paski papryką oraz drobno posiekaną papryczką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie krążki.
Mięso smażymy 5-10 min z każdej strony na suchej patelni.
Podajemy z krążkami cebuli, sosem i ugotowanym na sypko, ryżem.
Komentarze do przepisu (3)

Facet_w_kuchni 19 czerwca 2017Zgłoś do usunięcia
To co tygrysy lubią najbardziej... :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 19 czerwca 2017Zgłoś do usunięcia
Pyszne danie, kurczak na ostro mniammm.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 19 czerwca 2017Zgłoś do usunięcia
pysznie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz